100% sustainable

Ještě než se pustím do slohu o udržitelnosti, vám musím strašně moc poděkovat za tolik překrásných komentářů u minulého článku. Děkuju, že mě oslovujete Anno (to je supr, protože jste asi četli článek absolute me.) a že vás můj blog baví. Všem jsem na komentář odepsala, tak mrkněte.:) Výherkyně vylosuju třeba tak za týden, ale pro všechny platí, že odměna č. 7 (kafe) je pro všechny kdykoliv samozřejmá! Jen napište.
No a k outfitu – i když o udržitelný módě občas píšu a myslím si, že má smysl, nechodím denně od hlavy k patě oblečená udržitelně. Stále mi v šatníku visí pár kousků ze Zary nebo H&M, ale jistý je, že ty udržitelný kousky mě baví nejvíc. Právě ty jsem využila ke složení tohohle modrýho outfitu, a to z nejrůznějších zdrojů. Denimový top jsem si přivezla ze sekáče Retrock z Budapešti, sukně je jen uvázaná oversized košile ze sekáče (vynález století!), tenisky Bohempia z konopnýho vlákna vyrobený v ČR a kabelka – vám už dobře známá, mnou milovaná – Matt&Nat z Urbanluxu. Obzvlášť u tenisek a značky Bohempia bych se ráda zdržela, protože na ni jsem narazila při jejím úplném začátku, před necelými dvěma lety, když jsem psala maturitní práci o udržitelné módě v ČR. Vybrala jsem si ji jako hlavní téma mojí práce a vytvořila jsem pro ni brožuru s promo fotkami, které jsem fotila na film. Věřím, že využívání alternativních materiálů – v případě značky Bohempia konopí – a pracovní síly v Česku nebo Evropě, je dobrá cesta k udržitelnějšímu módnímu průmyslu. Nyní mají novou kolekci, kterou navrhla Ester Geislerová s Josefinou Bakošovou a tyhle výrazně modrý mě fakt dost baví!
Co se týče oblečení, tak mi ale pořád připadá, že ho na světě je už teď tak strašně moc, že by stačilo ho donekonečna prodávat a kupovat v sekáčích a nový oblečení nechat šít jen návrháře a český švadlenky v malým množství. Abych to trochu shrnula – všechny podoby udržitelný módy, čili cokoliv co jde proti fast fashion, považuju za skvělý. Ať už to jsou certifikovaný značky ze zahraničí, český módní návrháři, second handy nebo trika a džíny z organický bavlny z Lindexu. Každá má svá pro a proti a je důležitější šířit tuhle myšlenku nejrůznějšími způsoby, než se snažit najít "tu nejlepší".
U každýho z nás je hlavní si při každým nákupu uvědomit, že nejde jen o ty utracený peníze tady a teď za to triko, ale že každou korunou dáváme najevo, co podporujeme a chceme aby v týhle podobě existovalo dál. Protože to, že šaty byly ve slevě za 150 není super – ta švadlenka v Bangladéši za ně dostala možná míň než korunu. Všichni si můžem vybrat, co přijde správný nám a zvážit, jestli toho potřebujeme vlastnit tolik. Mně třeba přijde lepší utratit peníze za výlet, ušetřit si na kvalitní veganskou kabelku a v případě touhy po novým supr kousku mrknout do sekáče nebo do Míšeňský. 
A občas prostě košili uvázat jako sukni.

top – Retrock | sukně – second hand (košile) | boty – Bohempia | kabelka – Matt&Nat | brýle – Komono





 







10 komentářů:

  1. Zase uplně top! Ani, zajímalo by mě jak vážeš tu košili, jsem asi uplně pitomá, ale když to zkouším doma, tak to prostě tenhle efekt nemá, mohla bys ukázat nějaký tutorial?
    Mimochodem ty tenisky jsou uplně úžasný, ale držím se tvé rady o udržitelnosti a čekám, až moje bílý supergy nebudou k nošení, protože jak říkáš, člověk toho tolik prostě nepotřebuje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Dělám to přesně takhle: youtu.be/_75a4xZ4-F0
      Prostě jen nezapnu několik vrchních knoflíčků, zahrnu límeček a uvážu vepředu. Ale ani nijak nerovnám kraje nebo neohrnuju rukávy. Hlavní je, aby ta košile byla fakt XXL, jinak to vypadá blbě. Zkoušej dál! A s kupováním bot určitě počkej, máš uplně správnej pohled na věc.:)

      Vymazat
  2. Super článek, tu košily musím vyzkoušet! :)

    http://alittlebitofmichelle.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Teraz si mi prehovorila do duše a konečne som si niečo uvedomila. Taktiež si stále kupujem nové veci a neviem sa zbaviť pocitu, že nemám čo na seba pritom mám plnú skriňu vecí, ktoré som mala na sebe raz. Je načase sa vzchopiť a neutrácať peniaze. Veď predsa nerastú na stromoch a ako si už povedala, nepodporujeme tým dobrú vec. Ďakujem Ti za tento článok <3
    Ináč sukňa z košele je veľmi dobrý nápad! Ešte pred rokom som si jednu ušila, no samozrejme je to jedna z tých zabudnutých...
    SI NÁDHERNÁ!!! <3
    WITH GREY WOLF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. <3 to mám fakt radost.:) Děkuju za tvůj komentář a jsem hrozně ráda, že ti v něčem můj článek pomohl.:))

      Vymazat
  4. Krásná a tak čistá móda, jako vždy u tebe. Opravdu ti to moc sluší, a i díky tobě se pokouším nenakupovat a když už, tak jen to co nutně potřebuji a snažím se pečlivě vybírat. Na tohle je celkem dobrý obchod freshlabels, kde píšou i o značkách, co produkty vyrábí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní19/8/17 07:58

    Ahoj,
    úžasný článek :-). Každý má své priority... Ráda bych nakupovala více v sekáčích, ale nemám na sekáče štěstí. Neměla bys nějaký tip na second-handy v Praze?
    Kristina

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezkej článek, úplně mi padl do noty. :) Samotná Udržitelnost je mi blízká a zrovna jsem na toto téma psala článek. Doufám, že se tahle myšlenka bude šířit dál a dál... protože je to sakra potřeba!

    PS: Díky za tip na super botky! *

    Lucka

    OdpovědětVymazat
  7. To je hrozně hezký outfit. :) Právě udržitelnosti hodně fandím. Nejen v módě, ale třeba i v domácnosti a podnikání. Právě u svého podnikání se teď dost snažím o to, aby mělo co nejmenší dopad na životní prostředí. Je to ale běh na dlouhou trať. Začala jsem u odpadu, ten se už asi rok snažím minimalizovat a musím říct, že zatím se to daří. Nedávno jsem podávala roční hlášení o produkci odpadů za rok 2021 a oproti předchozímu roku jsme opravdu vyprodukovali méně odpadu. :)

    OdpovědětVymazat

♥♥♥