merci beaucoup!

Strávit dva měsíce v Paříži nebylo v plánu, ale když jsme v září zjistili, že odjezdu nic nebrání, tu myšlenku jsme zrealizovali. Ráda bych napsala, že šlo při plánování všechno jako po másle – bohužel to tak úplně nebylo a bez kamaráda bychom určitě bydlení v centru Paříže za únosný peníze nenašli. Pak ale stačilo jen zapsat si rychle téma bakalářky a předměty nechat až na letní semestr. A mít v práci super tým, který mě podpoří při dvouměsíčním home officu.
I když to byla moje čtvrtá návštěva Paříže, až tentokrát jsem ji poznala doopravdy a naladila se na její (zrychlený) rytmus. A chaos. Pozorovat třeba to, jak se město při stávce obrátilo vzhůru nohama, bylo neskutečný. Každý den jsem Paříž zažila jinak – jednou jako studentka, co tráví večery v knihovnách (jejichž kapacitu musí ověřovat appkou, jelikož najít i 1 místo může být boj) – jindy jako turista, který prochází Louvre křížem krážem a na kafe jde do Café Kitsuné – nebo dokonce jako osoba s pozvánkou na ventes privées (neskutečný vhled do světa bohatých pařížských dam) – a nakonec i trochu jako místňák, co nakoupí jídlo levně a uvaří dobře nebo si vyzvedne balíky v nejpodivnějších výdejnách.
Nejlepší průvodkyní francouzským životním stylem (včetně konzumace raclette, tour po výběrových second handech a výprav za architekturou) byla tak inspirativní žena, jakou jen Adéla může být. Děkuju! <3
PS Nějaký moje z Paříže z roku 2018 jsou tu.

Pigalle Basketball Court / Playground Duperré je hodně cool, určitě zajímavější než Moulin Rouge opodál.
(tahle fotka i banán jsou moje)
Od baziliky Sacré-Cœur doporučuju jít zpět dolů směrem na Lamarck spíš než na Pigalle. Je to tam mnohem klidnější a na rozdíl od protější strany kopce tam převažují místní nad turisty. Je tam i park (Square Marcel Bleustein Blanchet), co v létě zachrání před teplem.
↓další tipy↓



Najdete tam taky tuhle ulici. O dost klidnější než nedaleké náměstí Place du Tertre, kam vás žene každý průvodce.


Procházet se podél Seiny je jedna z nejlepších věcí, co v Paříži dělat. Místo prodírání se mezi davy a stánkaři na chodníku podél silnic sejděte dolů na 'náplavku' a vydejte se směrem pryč od Notre-Dame.


Míst s krásným výhledem je víc: Ze střechy Galeries Lafayette (zadarmo, bez front, po eskalátorech), z Arc de Triomphe (zadarmo pro mladé z EU, v exponované časy s frontou, pěšky po schodech), ze Sacré-Cœur (zadarmo, pěšky nebo lanovkou).


Výlet do Versailles nebyl nikdy můj sen a dosud mě ta pompéznost moc neoslovuje, ale ten obrovský park/les je jak ze snu. Vstup do zahrad zdarma pro všechny, do zámku zdarma do 26 let. Dostanete se tam snadno vlakem, na který platí týdenní/měsíční jízdenka na pařížský metro (pokud jezdí:)).


Přímo pod Arc de Triomphe musíte se vstupenkou (zdarma pro mladé z EU), ale je to něco neuvěřitelnýho.

Výhled z našeho balkonu <3.
Poznat život na okraji Paříže a neskutečnou brutalistní architekturu můžete třeba v okolí stanice RER A (Gare de Noisy-le-Grand – Mont d'Est). Najdete tam Arènes de Picasso (Manuel Núñez Yanowsky) nebo Espaces d'Abraxas (Ricardo Bofill).

Bassin de la Villette je kanál s takovou atmosférou, jakou má třeba Kodaň. Tam fakt chcete strávit zbytek života.
Od Bassin de la Villette je to už jen kousek do Parc des Buttes-Chaumont, což je rozhodně nejlepší park v Paříži a jedno z nej míst vůbec. Především v létě.




–––

Výlet do Vily Savoye byl splněný sen. Na střední jsme ji probírali snad půl roku a já si ji pak vytáhla jako otázku u maturity. <3 
Pokud budete v Paříži na víc dnů, určitě bych do vily vyrazila. Na Gare de Poissy jste z paříže RER A za půl hodiny, ze stanice do vily pak za 20 min pěšky nebo za pár minut místním autobusem. Na celou cestu platí týdenní/měsíční jízdenka na pařížský metro. Vstup do zahrady je zdarma a pro mládež (jako obvykle) i dovnitř.









<3

2 komentáře:

♥♥♥