all-black with a clip.

Pod pojmem udržitelné módy si už možná dokážete představit oblečení vyrobené z organických materiálů, od certifikovaných značek nebo ze second handů. Existuje ale mnohem více způsobů etického+ekologického oblékání. Jedním z nich je úžasný projekt Metráž. Ten poskytuje prostor pro tvoření doplňků ženám, které se ocitly v tísnivých životních situacích. Dělají krásné věci, které můžete koupit například na Local Labels, ale především na různých marketech v Praze. Já si na Sustainable Fashion Day koupila tuhle překrásnou sponku / mini-pásek, jehož design jasně naznačuje, že za projektem stojí designérka Lucie Kutálková, která tvoří značku LEEDA a sama při tvorbě využívá právě tyhle "sponky" od kšand.
Já jsem ji využila k zapnutí dlouhého kabátu od Lukáše Macháčka z MBLM Collection, který vytvořil ve spolupráci s Monikou Bagárovou. Možná vás napadá otázka, jestli je oblečení od českých designérů udržitelné? Můj názor je, že ano. Právě oni věnují oblečení spoustu času, vytvářejí originály, které si běžný zákazník nemůže koupit jen tak z dlouhé chvíle a tím zpomalují současnou nákupní horečku. Bohužel při tom občas nehledí na původ materiálů, které při tvorbě využívají. Pak jsou tu ale i skvělé české designérky (a jejich značky Jakoby., Hana Frišonsová, La Femme MiMi nebo 7dub), které se věnují upcyklaci a tvoří 100% udržitelné oblečení. 
Ať už je ale oblečení z jakéhokoliv zdroje, nejdůležitější je nevnímat ho jako spotřební zboží, ale doslova se do něj zamilovat, pečovat o něj a nosit ho s radostí.
btw o Metráži si přečtěte více tady a podpořte tady (dejte si každý měsíc o 3 kafe míň a cenu, co byste za ně zaplatili, místo toho pošlete na dobrou věc.:))


kabát – MBLM via Vemzu | křivák – Mango | mikina – 2nd hand | kalhoty – WINWIN LOVE | kabelka – Matt&Nat | sponka – Metráž | boty - Converse |






fotky od Elišky 

10 komentářů:

  1. - anoo ! anicka jakozto mistr habitu ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelé! Klobúk dole♥

    OdpovědětVymazat
  3. Ani krásný článek a na sponky jdu hned mrknout! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tento look je najkrajší aký som doteraz videla! <3
    WITH GREY WOLF

    OdpovědětVymazat
  5. Pekný outfit! :)

    http://wanderluststhoughts.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný outfit! Zajímavý článek..

    OdpovědětVymazat
  7. Jednoduchý, krásný, čistý ♥
    Lépe bych to neshrnula. A i když nejdu dle tvého "návodu", co se týče udržitelné módy, baví mě tvoje články a outfity týkající se tohoto tématu. Keep going xxx

    OdpovědětVymazat
  8. Místo těch bílých bot, které působí vysloveně rušivě, alespoň tedy pro mě, bych volila spíše decentnější dámské polokozačky. Ale zbytek outfitu je fakt v topu a hodně se mi to líbí. Hlavně ta kombinace delšího overalu a kožené bundy. Všímám si, že se to teď hodně nosí. A sladěnost do černé, fantazie! :)

    OdpovědětVymazat

♥♥♥