hradec kralove.

Jsem z Hradce Králové. To asi není novinka. Myslím si, že je Hradec docela super město, takže pro vás už dlouho chci sepsat tipy, abyste se sem taky vydali. Z Prahy je Hradec 100 km (= 1 h autem, 1 h 30 min busem, 2 h vlakem) a na víkend podle mě dobrej plán.

Uprostřed Hradce je Malé a Velké náměstí. Na Malém náměstí je super antikvariát Na Rynku, kde kromě knih a desek prodávají i krásný plakáty a celý kolekce plakátů od různých umělců. Já tam sehnala od Caspara Davida Friedricha.<3 // Hned za rohem – na cestě z Malého na Velké náměstí – je moje nejoblíbenější Café Na kole. Zaručeně nejlepší kafe, super dobroty (občas veganský) a krásnej prostor úplně v centru. 


O kousek dál je Galerie moderního umění, nedávno otevřená po dlouhé rekonstrukci. Kromě krátkodobých výstav je v galerii i stálá expozice s díly Bohumila Kubišty, Toyen, Zdeňka Sýkory, Emila Filly, Václava Špály, Josefa Čapka nebo Kamila Lhotáka. Nezapomeňte jít na terasu! // Na Velkém náměstí máme taky Bílou věž a Chrám sv. Ducha. Z věže je dobrej výhled, ale po rekonstrukci interér září neony a televizemi – já měla radši ten starší se shnilým strmým schodištěm.


Hned proti galerii je malá ulička Na Kropáčce, na konci který je krásný Gočárovo schodiště. Z něj se dostanete i na nový terasy. // Na druhou stranu z náměstí vede schodiště do Žižkových sadů. Tam máme každej rok na přelomu června a července divadelňák.<3


Z náměstí můžete sejít ulicí V Kopečku na "Adal" (podle budovy Adalbertina, kde bývají plesy a koncerty) a dojít k nábřeží, kde stojí Kotěrovo Muzeum východních Čech. Podle mě je to překrásná secesní stavba s nepříliš zajímavým obsahem. // Po nábřeží se vydejte po proudu k Hučáku (vodní elektrárně). Když přejdete most na jeho stranu, dostanete se do Jiráskových sadů. A ty když projdete, budete na soutoku Labe a Orlice.<3

Po nábřeží dojdete nejen k Hučáku, ale taky k mýmu gymplu – podle mě nejkrásnější budově v Hradci. Je od Gočára a stojí před ní Vítěz od Štursy. V okolí jsou další Gočárovy školy a o kus dál i překrásný Kostel sv. Ambrože (<-).

Adventure golf je taková hezčí verze mini golfu, tenhle je trochu dál od centra. Doporučuju teda spíš pro ty, co by přijeli autem. // Na oběd jedině Cook&Look – přímo na náměstí (proti Café Na kole a galerii). Nejlepší těstoviny na světě. Můj tip: čtyřka se sépiovými špagetami a domácí citronáda.(!!!)

Pro milovníky sauny v přírodě nebo dobrýho kafe za příspěvek do kasičky doporučuju vyrazit podél Labe na jih – do Nuuku.<3 Saunování, koncerty, přednášky,.. Nuuk je láska. // Sekáč máme nejlepší u Terna – opět doporučuju spíš pro ty s autem, ale vážné zájemce tam doveze od Muzea i 11. 

Máme v Hradci super knihovnu od Projektil Architekti. Určitě mrkněte na otevírací dobu ať se podíváte i dovnitř. Pro mě je to hezčí verze NTK.<3 // Nově opravený Šimkovy sady jsou super. Mají skatepark.

Jestli budete zůstávat přes noc, určitě vyrazte do Bio Central. Kromě super filmů je tam občas i PechaKucha, promítání naslepo a tak. // Pokud by vám Café Na kole bylo málo, vydejte se po Pospíšilově třídě do Pilnáčkovy továrny. Odměnou vám bude nově otevřenej Kraft. (skvělý kafe zaručeno)

Co se týče nových staveb, moc zajímavýho toho v HK není. Kotas nám tu udělal autobusový nádraží, obchodní dům Aupark, křižovatku Koruna a další dost nepovedený věci. Jedna z mála novinek, na jejíž vývoj jsem zvědavá, je Petrof Gallery (a Petrof Café!). // Jestli budete moct zůstat na víc dnů, tak kromě návštěvy Centralu asi budete muset někde přespat. V takovém případě doporučuju byt v klidu. Být na strategickým místě v centru Hradce, ale přitom naprosto v klidu je fajn. A sleva při zmínění hesla "anna" taky.


Doufám, že si najdete volnej víkend a vyrazíte do "salonu republiky". Budu ráda, když mi napíšete, nebo mě třeba označíte. A hradečákům předem dík za doplnění všeho, co jsem nenapsala.:)

6 komentářů:

  1. Hurá, jsem ráda, že někdo z Hradečáků napsal článek o Hradci :) Shrnutí super. Já bych jako Novohradečačka doplnila výhled z NHK + hvězdárnu s planetáriem. Je to holt moje srdcovka :D Z doporučení na jídlo bych ještě zmínila Férovou palačinkárnu. Tak dobrý palačinky jsem snad ještě nejedla. Jinak se už nemůžu dočkat otevření kavárny v Petrofu, určitě to tam bude pecka.

    OdpovědětVymazat
  2. Aj keď som zo Slovenska a do Hradca to mám doooosť ďaleko, musím povedať, že článok je skvelý! Páči sa mi nápad písať o svojom rodnom meste. Aké to tam je a kde sa všetko nachádza. Neviem či sa mi podarí niekedy sa tam pozrieť, no viem, že by ma moje nôžky priviedli do Café Na Kole a Antikvariátu Na Rynku <3
    WITH GREY WOLF

    OdpovědětVymazat
  3. Už docela dlouho si plánuji, že bych se do Hradce chtěla podívat, něčím mě to prostě láká. Dost možná i všema těma fotkama, co už jsem tady na tvém blogu viděla. Nejvíc mě prostě dostala ta knihovna...!
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  4. myslím, že jsem v Hradci zatím nikdy nebyla :/ takže díky za tipy, snad se tam někdy podívám :) od nás je to ale přes celou republiku :(

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně bych tu ještě zmínila naše vyhlášené městské lesy. Vhodné pro kola, in-line brusle, kočárky, ale i pěší turistiku. Neznám větší relax ve městě, než se jít projít po lese (můžete i vyvenčit nějakého toho pejska z přilehlého útulku). Po lese vás navede např. pohádková stezka. Nachází se zde i několik občerstvení (U Vlka, Mazrovy chalupy, ...) Z Hlavního nádraží vás tam zaveze přímý autobus č. 9

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, díky za doplnění! :) Jelikož bydlím hned u lesa, beru to už nějak jako samozřejmost. A nepředpokládám, že si někdo na výlet vezme brusle nebo kolo. Ale na procházku je to krása a útulek u lesního hřbitova je supr.:)

      Vymazat

♥♥♥