cyprus: social entrepreneurship

Uplynulý týden jsem strávila na Kypru a teď bych vám ráda řekla víc o tom, co jsem tam vůbec dělala.↓
JAK JSEM SE TAM DOSTALA: Na dernisáži mojí výstavy mě oslovili zástupci organizace KURO Hradec Králové, abych udělala workshop o motivaci mladistvých na připravovaném červencovém kurzu tady, v HK (to jsem samozřejmě přijala a od té doby jsem s nimi v kontaktu). Nedávno mi přišla nabídka na různé takové kurzy v zahraničí a týdenní kurz o youth social entrepreneurship v Nikósii se mi líbil nejvíc. Poslala jsem organizátorům na Kypr CV a oni mi umožnili zúčastnit se. ↓↓↓pokračování









S KÝM JSEM JELA: Z každé země (Řecko, Kypr, Chorvatsko, Polsko, Španělsko, Rumunsko, Malta a ČR) přijeli tři účastníci, my jsme cestovaly tři holky. S Káťou jsme se sešly týden před odjezdem (kvůli prezentaci o ČR, co jsme tam jeden večer měly) a s Terkou jsme se viděly až na letišti. Měla jsem štěstí, že je Káťa tak skvělá a myslím, že jsme si to fakt užily. A navíc má perfektní angličtinu, takže pro mě byla velkou oporou.♥

KOLIK TO STÁLO: Tyhle projekty jsou pod záštitou EU, takže mi proplatili letenky, ubytování i jídlo. Já jsem platila jen účastnický poplatek. A ubytování+jídlo na den po kurzu, kdy jsme zůstaly s Káťou v Larnace. 

O ČEM TO BYLO: O social entrepreneurship jsem dřív neslyšela, ale když jsem si zjistila, co to je, absolutně mě to nadchlo a došlo mi, že to je asi to, co bych jednou ráda dělala. Jde vlastně o výdělečné podnikání, které nějakým způsobem pomáhá řešit sociální problém a výdělek zpátky investuje do rozvoje činnosti. (těžko se mi to definuje v čj:D) My jsme nejdřív dlouze ten pojem definovali a pak jsme dělali spoustu aktivit, kde jsme řešili, co je pro založení takové instituce potřeba, rozdíl mezi commercial a social entrepreneurship, jak se stát "sociálním podnikatelem" a jak by měl ten perfektní vypadat, definovali jsme vize, možné překážky, cíle,.., jak nás může eu podporovat, jak rozvíjet konkrétní business plan atd atd.

JAK PROBÍHAL CELÝ TÝDEN: My jsme dorazily v sobotu brzo ráno a všechno začalo hned v 10 ráno. Každý den byly do 10 snídaně, pak aktivity a v 1 oběd. Po obědě jsme měli volno a ve 4 jsme pokračovali. V 8 byla večeře a od 9 mezikulturní večery, kde každý prezentoval svou zemi (včetně ochutnávání typických jídel). Během týdne jsme navštívili i sídlo EU v Nikósii a šli na oběd v centru. Program skončil ve středu, kdy jsme byli znovu na obědě v centru a my s Káťou (a s holkama ze Španělska) jsme se pak přesunuly do Larnacy. Tam jsme zůstaly do čtvrtečního večera a v pátek dopol jsme přijely do ČR.
nejlepší Sandra a Vendi ♥♥♥

Můžu vám říct, že to byly jedny z nejlepších dnů vůbec. Všichni účastníci byli uplně skvělí a s každým jsem si rozuměla (jak v ohledu jazyka, tak osobně ♥). Naučila jsem se spoustu užitečných věcí a dost jsem si rozšířila slovní zásobu. Pořád je mi záhadou, že o tom neví víc lidí a pokud by to někoho z vás zajímalo, tak mi napište na mail a já vám dám kontakt. Předem ale upozorňuju, že např. tenhle program byl pro lidi 18-30, takže to nejsou žádný výlety pro středoškoláky a musí vás to fakt zajímat (každej kurz je o něčem jiným, ale vždycky jde o nějaký sociální témata). Pokud byste si to rádi vyzkoušeli v ČR, tak první týden v červenci bude (už zmiňovaný) vzdělávací kurz o motivaci mladistvých, kde budu mít svoji prezentaci. Pro kontakt a další info mi napište na stranska.anna@email.cz a třeba se uvidíme.:)

13 komentářů:

  1. Parádní příležitost! Muselo to být bezvadné! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. jejda, to me mrzi, ze v cervenci jsem pryc.. je v planu i neco dalsiho? docela rada bych na ten kurz sla

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní29/3/15 12:06

    super príspevok :)

    http://lifebyteenboy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. A jeden kurz o motivaci už teď probíhá, je to zdrama právě díky EU (bohužel je to vždy už v ten den plný, tak čekám na další), včera dokonoce byl i o sicálních sítích. Ségra byla od Erasmu+ v Dánsku na jeden semestr a je součástí tak zvaného českého ISNka, což je vlastě "instituce" v ČR, která má na starost zahraniční studenty, např. lidi, který jedou do ČR za tím samým, jako ty na Kypr nebo studenty, kteří chtějí mít v ČR erasmus. Myslím, že tohle jsou neuvěřitelné možnosti a je skvělý, že to EU podporuje. Erasmus je od 13ti let, tak docle a přemýšlím, že byhc na střední třeba na půl roku odjela studovat někam v AJ, ale ještě času dost. Mám v plnáu buď erasmus na vysoké škole nebo studium v zahraničí, protože právě to, co bych chtěla stuodvat, tady v ČR je na nevyvynuté úrovni. Chtěla bych dělat PR nebo popřípadě marketingovou komunikaci či sociální podnikání. Absolutně chápu, že jsi se pro to nadchla :) Děkuji za tenhle článek, protože jsi mi otevřela další okýnko týkající se Erasmu+. Kdyby jsi to chtěla třeba všechno nějak probrat, můžem si napsat na FB nebo na mail, zajímalo by mě jak to všechno do podrobna bylo. <3 <3

    OdpovědětVymazat
  5. Muselo to být skvělé, moc hezké fotky i článek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ani, uz to tady píšu asi po páté, tak snad se to už odesle!!!:D moc gratuluju k úspěchu, ze te vybrali, muselo to byt vazne super!!:) jabjsem byla na podobném projektu, ale pres Gruntvig v Rumunsku a všechno se tocilo kolem komunitnich nadaci, což ale od tohoto nemá myslím daleko.:)

    OdpovědětVymazat
  7. ježiš Aničko, to je skvělý !!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Týjo to muselo bejt skvělý!

    OdpovědětVymazat
  9. to zní skvěle, musela to být skvělá zkušenost! Nemají nějaké oficiální webové stránky s přehledy těch kurzů? Tohle mě strašně láká :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ted, to musel byt opravdu paradni zazitek a zkusenost :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá z fotek že sis to náramně užila :)

    http://assecondmoments.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

♥♥♥