sustainability 02.minimizing

úvodním článku k tématu udržitelnosti jsem psala o základních faktech týkajících se fast a sustainable fashion. Pochopení problému je ta nejdůležitější část celýho procesu "zpomalení", bez který bychom se nedostali dál. Dnes už ale můžeme navázat a začít se věnovat tý praktický části, čili tomu, JAK SE OBLÉKAT UDRŽITELNĚ. Zatím naschvál nepíšu "jak nakupovat udržitelně", protože tou první a nejdůležitější věcí je minimalizovat nákupy oblečení. To znamená nechodit se do obchodů jen tak projít a neprohlížet si e-shopy když vím, že nic nepotřebuju. Protože když do obchodu či e-shopu vstoupíte, pro obchodníka už není problém vás přesvědčit, že jím nabízené oblečení je to nejkrásnější nejlevnější. A především, že za týden už v obchodě nebude. Pokuste se nejdřív zjistit, co rádi nosíte.
1Jako první věc je nejlepší projít si svůj šatník a oddělit to, co je vám nepříjemné, moc malé, moc oranžové nebo málo černé. To, co jste naposledy oblékli minulý rok. Tyhle vyřazené věci prodejte (na vinted, tictailu apod.) nebo darujte.
2Zůstanou vám jen oblíbené kousky, které budete snadněji kombinovat bez otravné myšlenky "tuhle košili jsem dlouho neměla na sobě, asi bych si ji měla vzít, i když ten materiál je mi fakt nepříjemnej" a nosit rádi.
3Při vymýšlení outfitů vám postupně dojde, co v šatníku postrádáte. Co postrádáte opakovaně. Nemyslím tím situaci, že se probudíte s nápadem kombinace džínových zvonáčů a bílé halenky s odhalenými rameny a jelikož nic z toho nevlastníte, přidáte obojí hned na svůj wishlist. Až poté, co si odpovíte na otázku "Opravdu to potřebuju?" ANO, začněte daný kus oblečení shánět.

A o tom, kde udržitelné oblečení můžete pořídit, napíšu příště. Do tý doby máte co dělat s přebíráním svýho překypujícího šatníku.:)


9 komentářů:

  1. Ono je to celkom ťažké sa dostať do toho bodu, keď si uvedomíš, že to vlastne nepotrebuješ a ani si to nekúpiš. Ale kde je vôľa, tam sú výsledky, všakže :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní3/3/17 18:09

    Jaké sekáče máš nejradši? Díky za odpověď, Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v Hradci Králové určitě hrabák za Ternem a nepravidelný sekáče na Střeláku, v Chlumci n. C. sekáč vše za 30,-, v Praze občas něco najdu v Textil House, ale obecně věřím, že je lepší vydat se do menšího města, kde všechno nejlepší zůstává.:))

      Vymazat
  3. Martina J.4/3/17 08:40

    Myslím si, že problém je právě v tom, že většina z nás se potřebuje trochu "přeprogramovat" - abychom si uvědomili, co doopravdy potřebujeme a co už je jen rozmar.. Těším se na další články s touto problematikou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj! Kdyz jsem byvala mladsi, kupovala jsem vsechno obleceni, ktery mi bylo a bylo za nizkou cenu, skoncila sem tak s milionem kousku, ktery sem po urcity dobe uz nosit nechtela. Cim jsem starsi, tim vic si uvedomuju, ze nektery veci proste nosit nemuzu, at uz protoze si to nemuzu dovolit financne nebo postavove. A tohle zjisteni mi hrozne usnadnilo zivot! Jasneze mam porad pocit, ze nejakou vec ( v posledni dobe hlavne kousky s vysivkama) desne potrebuju, ale jelikoz jsem student, tak na ni vetsinou nemam a podivam se na ni za par tydnu a zjistim, ze ziju, ikdyz jsem si ji neporidila a mozna jsem o to stastnejsi, ze penize dam za neco dulezitejsiho. Proto si myslim, ze k tomu casem dojde snad kazda zena, protoze nikomu nemuze bejt prijemny, kdyz si porad opakovane kupuje kousky, ktery se po prvnim vyprani pretoci nebo zezmolkuji. Chce to jen cas :)) Kazdopadne Ani, nemas tip, kde poridit obycejna tricka? Mej se krasne a dekuji za clanky tohohle tematu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za komentář, mám to úplně stejně.:) obyč trička mají třeba tady www.etikbutik.cz/ a to za hodně dobrý ceny a zároveň eko a etik.:)

      Vymazat
  5. Já už zažívám problém na konci tohoto tunelu- už pár let si fakt dávám pozor, co si kupuju (ať už kvalitativně nebo stylově), takže teď mám hodně věcí, co mám fakt ráda a vše více méně průběžně nosím :) Nějakou jarní mini čistku to stejně bude chtít!

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní7/3/17 15:07

    Ja uz se nemuzu dockat dalsiho clanku! O problematiku fast fashion jsem se zacala zajimat nedavno, nebo spis jsem si pripustila, ze je to vazny problem a ze s tim muzu neco udelat i ja, jako jednotlivec, protoze jak jsi psala v minulem clanku, je dulezite byt soucasti reseni, a ne problemu. Moji velkou slabosti jsou stale slevy, hlavne v h&m a na asosu, ale uz jsem si dokazala v hlave vytvorit blok a veci si jen nahazim do kosiku nebo na asosu do oblibenych a cekam az najdu podobne veci od mensich firem, ktere jsou sustainable, eco a vegan. Mohla bys do dalsiho clanku prosim zaradit i nejake obchody/e-shopy, ktere prodavaji i vegan obleceni a doplnky? Mne se ted zacaly moc libit boty od good guys don't wear leather, pokud neznas, tak se na ne urcite podivej! A jeste bych se rada zeptala na nejake dobre dokumenty o fast fashion, dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za podněty! Konkrétní obchody a eshopy rozhodne do dalšího článku chystám.:) Dokumenty sepíšu! Díky, A.

      Vymazat

♥♥♥